Aankondiging
Opvouwen
Er is nog geen aankondiging.

Foto's van Patty Trossèl (La Pat)

Opvouwen
X
 • Filter
 • Tijd
Clear All
nieuwe posts

  #1
  Reageer

  Patty Trossèl (La Pat)
  1963: Patty Trossèl wordt geboren in Sassenheim, als jongste in een gezin met 6 kinderen.

  1981: Patty speelt keyboards, zingt en componeert in de band To-lips. Er wordt driftig getoerd door zowel het Nederlandse club-circuit als door Colombia, van waaruit bijzondere belangstelling bestaat.

  1982: To-lips brengt de maxi-single "Desire" uit.

  1983: Patty stopt met To-lips en wordt aangenomen op de Amsterdamse Kleinkunst Academie.

  1986: Patty schrijft de muziek voor de kinder TV-serie "Theo en Thea". Later dit jaar richt zij i.s.m. Tosca Niterink de formatie La Pat op, een negenkoppige band, als eindexamenproject voor de Kleinkunst Academie.

  1988: Patty studeert af. De Kleinkunst academie wil haar de Creativiteitsprijs en de Pisuisseprijs toekennen, maar Patty weigert beiden. Ze wil niet boven de andere leerlingen verheven worden. La Pat toert veelvuldig door Nederland. In maart volgt het Nederlandse TV debuut in het openingsprogramma van Nederland 3.

  Patty Trossèl1989: La Pat's debuut CD "Eine Frau fur die Liebe" verschijnt aan het eind van dit jaar bij EMI. Een bont scala aan genres trekt aan de luisteraar voorbij, van jazz tot chanson, maar in recensies spreekt men meestal van "vooroorlogs cabaret". Patty zingt o.a. in het Frans, Duits, Italiaans, Engels en Hongaars.
  Om de release te vieren staat zij een week lang in de Kleine Komedie in Amsterdam. De Vpro maakt TV opnames.

  1990: In maart zendt de Vpro een special rondom La Pat uit, met live-opnames uit de Kleine Komedie, maar ook 3 video-clips, speciaal door fotograaf Erwin Olaf gemaakt. De single Keukenhof wordt uitgebracht en doet het goed op de radio. Patty toert door het land, maar krijgt er halverwege het jaar genoeg van. Ze wil zich gaan toeleggen op het schrijven van nieuwe nummers, in een minder theatrale stijl.

  1991: Patty verblijft enige tijd in Hollywood waar zij liedjes schrijft met componist Frederic Myrow. Patty TrossèlLater dit jaar brengt zij de CD "La Gabbia D'Oro" uit: Een Italiaanse opera, geschreven i.s.m. Peter van Hintem en Indera Nicolina, opgenomen en live uitgevoerd met muzikanten die hun sporen verdienden bij o.a. Tom Waits en Michael Nyman. De première vindt plaats in de grote zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Een tournee volgt, dit keer niet alleen door Nederland: La Pat staat 3 avonden achtereen in het Brusselse AB.
  "La Gabbia D'Oro" wordt bekroond met de prestigieuze Edison.

  1995: Na een lange stilte is daar ineens de CD "Witchwaltz": Een terugkeer naar "het liedje", dit maal in een wat Jazzy sfeer, en alles in het Engels. Een tournee langs vele Nederlandse theaters volgt.

  1996: De CD "Gevleugelde Donna" verschijnt: Verschillende stijlen en talen, waaronder voor het eerst ook Nederlands. Wederom volgt er een uitgebreide theater-tournee.

  2001: Patty staat, samen met Istvan Hitzelberger, op de Parade deze zomer met het programma "Gracias a la vida". Zij brengen hierin nummers van Mercedes Sosa en Ellis Regina.

  2002: Patty maakt een reis door India en komt geïnspireerd terug. Dit resulteert in de CD "Lotusfeet",Patty Trossèl een engelstalige plaat gebaseerd op mystieke Indiase gedichten, voor het eerst uitgebracht onder Patty's eigen naam. Enkele optredens volgen.

  2003: Deze zomer staat Patty opnieuw op de Parade. In het najaar en in de winter worden de Nederlandse theaters wederom bezocht. Het repertoire van Lotusfeet staat centraal, maar voor het eerst vertolkt Patty ook wat ouder werk.

  2007: Patty werkt aan een nieuwe CD "Erinnerung" met daarop uitsluitend Duitse liederen: Eigen composities, op gedichten van voornamelijk Rainer Maria Rilke. In het najaar doet Patty een aantal try-outs in kleine zalen.

  2008: De CD "Erinnerung" wordt uigebracht, dit keer gewoon weer onder de naam La Pat, en een theater-tour volgt. Patty begeleidt zichzelf, voor het eerst gedurende het hele optreden, op de piano.
Updates
Opvouwen

Topics Statistieken Laatste bericht
56 reacties
14k views
Laatste bericht
252 reacties
375k views
Laatste bericht
9 reacties
9k views
Laatste bericht
25 reacties
17k views
Laatste bericht
54 reacties
24k views
Laatste bericht
2k reacties
7.038k views
Laatste bericht
10 reacties
4k views
Laatste bericht
2k reacties
4.312k views
Laatste bericht
Werken...
X